Blog

Recicleaza!

cd5cda1c9f27ba85489b7501a04f70e66e45b866dd8472c60e16619a20c53fea

Planeta poate trai fara tine (as spune ca ar inflori chiar), tu nu poti trai fara ea!

Si tu poti face diferenta, contributia ta pentru planeta in care traiesti, conteaza! Incepe astazi, de oriunde. Daca nu iti pasa prea mult de ceea ce lasi in urma, gandeste-te la ceea ce lasi copiilor tai. In ce mediu vrei sa traiasca urmasii tai?

Imaginile de mai sus, vorbesc de la sine, si pentru ca degeaba arat imaginile acestea, fara solutii, uite ceea ce poti face si tu:

 • Mai putin gunoi menajer – alege sa cumperi produsele din piata, sau de la taranii din zona. Mai putine ambalaje, mai putine chimicale si un pret mai bun.
 • Foloseste o sacosa din bumbac in locul pungilor din supermarket.
 • In loc sa cumperi apa in sticle de plastic, poti cumpara recipiente foarte mari, pe care le poti depozita timp indelungat si poti gasi o sursa sigura de apa. Sau poti opta pt acel dispozitiv care purifica apa de la chiuveta. Poti achizitiona o sticla mai mica, care se poate spala si refolosi, pe care o poti lua cu tine in geanta.
 • Mai putina hartie – aceasta masura este urgenta in firmele mari, acolo unde se printeaza inutil.
 • Pe timpul noptii, scoate din priza calculatorul, televizorul, wireless-ul, etc.
 • Sticla se descompune intr-un million de ani! Recicleaza sticle, borcane, ornamente.
 • Scutecele pampers (inutil sa mai spun cat de multe scutece se folosesc) – exista déjà alternative confortabile care se pot refolosi. Nu uitati, scutecele se degradeaza intre 300 si 500 de ani! Varianta eco friendly in Romania aici 
 • Mananca mai putine proteine animale (carne, lactate, oua). In afara de partea etica a vegetarianismului/veganismului, pentru cateva kg de carne, animalul a consumat mult mai mult.  (“ CREȘTEREA ANIMALELOR A FĂCUT RAVAGII MEDIULUI. Defrișările masive, pentru ca în locul pădurilor să se creeze locuri de pășunat, au dezechilibrat eco-sistemul planetar, distrugand habitatul natural al animalelor sălbatice, diminuand cantitatea de oxigen și provocand încălzirea globală.” – sursa Olivia Steer).
 • Aici este un site in care arata in cat timp se descompun materialele. Si aici. Informeaza-te. Fragment:  Sticlele din plastic nu se biodegradeaza complet niciodata. Ele se descompun in granule care sunt mancate de diverse vietati ca pesti, pasari sau viermi si raman in stomacul loc pana cand acestea mor.
 • Exista firme care se ocupa cu reciclarea, iar unele dintre ele se deplaseaza chiar ele la tine. Aici si aici. Cauta pe internet firmele de reciclare din zona ta.
 • Cauta firmele de buy-back si vezi ce poti recicla. Buy-back este un sistem prin care primesti o parte din banii cu care ai achizitionat produsul. Aici este un articol din Libertatea, detaliat.
 • Reciclarea uleiului. Daca nu poti colecta uleiul si sa il trimiti cuiva de la tara, care poate face sapun din acesta, iata o alta idée de reciclare: http://www.uleiosul.com/category/reciclare-ulei/
 • Sacii menajeri – foloste saci menajeri care se descompun rapid, ecologici (inscriptionat pe ambalaj), sau pur si simplu, spala cosul de gunoi.
 • Cumpara o bicicleta si utilizeaza mai rar masina personala. Vei fi mai suplu, vei cheltui mai putini bani si vei fi eco-friendly.
 • Foloseste baterii reincarcabile.

Like acestor pagini de Facebook – aici sunt prezentate ideile si initiativele de reciclare:

Reciclare Creativa

Reciclare deseuri electrice

Daca aducem discutia la nivel global, pe o cu totul alta nota, stiti ca o noua bomba atomica poate distruge Pamantul cu totul? Nu uitati, cei care iau aceste decizii, cei care instiga la razboi, cei obsedati de control sunt tot oameni, oameni care nu au alta putere decat cea pe care le-o dam noi, in fiecare clipa in care alegem sa ignoram aceste informatii.

Uite cum lucreaza furnicile pentru a obtine IMPREUNA ceea ce vor, asa fac imposibilul. Impreuna este cuvantul care ne va salva, doar asa sistemul poate fi schimbat. Avem de invatat de la animale, nu-i asa? Ele stiu sa fie fericite, noi incercam sa cumparam fericirea din exterior si raspundem la reclame de genul: “Vrei sa ai cea mai noua masina? Vrei sa te invidieze ceilalti?”

ant-bridge_2302146k

 

 

 

Ganditi-va de doua ori inainte de a arunca orice! Planeta este casa noastra, noi alegem cum vom trai in ea!

Da, stiu, pe blogul unei scriitoare te astepti la proza sau la poezii. Dar inainte de toate trebuie sa traim ca sa putem face orice altceva. Haideti sa traim frumos, in armonie cu natura!

4 thoughts on “Recicleaza!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s