Blog

Romania, cloaca si schimbarea

Traim intr-o Romanie trista, perpetuata de intentii demoralizatoare puse in practica. Nu, nu sunt adepta teoriei conspirationale, dar uita-te in jurul tau:

 • Majoritatea ziarelor sunt o cloaca de scandaluri.
 • Majoritatea televiziunilor sprijina idea de mediocritate, scandal si lipsa crasa de cultura. Se merge pe intimidare, ca un paznic din Bamboo in fata unei domnisoare firave.
 • Pe internet share-uri banale, truisme, barfe de 2 lei: poze cu trandafiri rozi, exces de porumbei, stelute si sclipici, basca un mesaj de toata jena (moartea dlui Intelect in agonii cumplite), insotite de comentarii mumi, frumi, mimi, pupu, asezonate cu  greseli gramaticale dintre cele mai grave si mai picante. Nu ma refer la o virgula razleata, nici la cuvinte mai nastrusnice, ma refer la analfabetism. Multimea adunata pe aceste pagini de internet imi aminteste de multimea care complimenta hainele inexistente ale imparatului despuiat. Si stii ceva? As trece cu vederea si absenta gramaticii, au fost scriitori care nu stiau sa scrie, am citit si Toamna Patriarhului, dar macar sa gasesc profunzime in ideile expuse cu atata generozitate. Sunt atatea site-uri pentru femei scrise din putul gandirii, cu articole de genul “Cum gandeste o femeie adevarata”, ce abunda in etichete fara noima si idei fara continut. Am vazut si critici de carte, unii care scriu recenzii din pura rautate, care nu stiu sa scrie la randul lor, website-uri cu poezii construite ca pentru gradinita, dar prezentate ca pentru liceu…

Ce naiba se intampla? Te-ai intrebat? Si daca sunt, de ce sa ne obisnuim cu ele? Chiar crezi ca nu este loc pentru schimbare? Mahatma Gandhi a fost un singur om si a reusit sa ingenuncheze o natiune foarte puternica, a crezut in ideile lui, s-a ridicat din inertie si a invins credinte si sisteme.

Daca nu exista un interes al celor care intentioneaza sa promoveze incultura, atunci ramane o singura alternativa: suntem prosti? Ii dam dreptate lui Lapusneanu, „Prosti da’ multi?” Eu nu cred asta!

De ce ne uitam la asemenea emisiuni? De ce nu inchidem televizorul si nu citim un roman de C. Petrescu, Marquez, un curs din care putem invata ceva? De ce sa ne pierdem timpul uitandu-ne la viata altora, uitand de viata noastra?

Este viata noastra atat de nemultumitoare ca trebuie sa evadam in a altora care se balacaresc la televizor in ora de maxima audienta? Ce se intampla cu viata ta? Cine o traieste in locul tau?

Foarte multe dintre filmele romanesti propaga idei comuniste, filme triste, peisaje din puscarii, blocuri scorojite, familii disfunctionale… Dar asta este Romania? Eu nu cred! Mai exista o Romanie, aceea in care oamenii vor sa invete, sa creasca, sa traiasca in demnitate, sa se cultive. De ce se asculta in Austria concerte de muzica clasica in liniste? De ce noi ascultam cantece cu versuri agramate pe ritmuri orientale si aruncam seminte pe jos? De ce sa evadam din tara noastra in loc sa o schimbam? Romania este fiecare persoana in parte. Ridica-te si afirma cine esti. Ai nevoie de curaj, dar altfel cum poate fi traita viata?

Emisiunea reflecta gainarii? -Schimba canalul, treci pe National Geographic, Discovery, uita-te la un documentar!

Ziarul musteste in scandaluri, violuri si crime? -Cauta alternative din care ai ce invata! Sunt cursuri de limbi straine pe internet, sunt documentare, sunt carti in varianta pdf, posibilitatile sunt nenumarate.

Nu iti mai pierde timpul, viata trece pe langa tine. Alege mai bine. Intreaba-te:

“ -La ce imi foloseste acum sa vad asta?”

Daca raspunsul este: “-La nimic!”…nu-ti mai pierde timpul.

Invata ceva folositor, plimba-te in natura, fa sport, viziteaza-ti un prieten, viziteaza-ti parintii, fa un bine cuiva, cere iertare daca ai gresit…

Nu mai lasa timpul sa treaca. Timpul trecut nu poate fi inviat, meriti mai mult.

Eu am decis, nu voi accepta asta. Tu?

P.S. Nu va deranjati sa-mi inchideti blogul, am backup la el 🙂 Par fragila, dar nu sunt.

Natasa Alina Culea - autoare Marat

Natașa Alina Culea (autoare)                           

6 thoughts on “Romania, cloaca si schimbarea

 1. Draga mea, cu totul de acord cu tine. Am primit timp de un an de când mi-am deschis pagina de FB, sute de mesaje de la diverse persoane, m-am bucurat că sunt citită de toate categoriile de oameni, dar m-am întristat când unii nu înțelegeau ce citesc, scriau: ”Doamne, frumos mai scrie-ți dar nu înțeleg nimic” Cratima aiurea este pusă de cel care scria, eu chiar dacă nu sunt filolog, scriu corect. Dar ce mă deranja extrem de tare erau mesajele de tipul: ”Ce fc frumi?” sau mai rău ”ce fc frumoas-o”. Înainte de toate nu agreez aceste prescurtări ”fc”, a trebuit prima dată să-l întreb pe fiu-meu ce înseamnă, intuiam bineînțeles, dar voiam să nu mă înșel, dar chestia cu frumoas-o, mă scotea din pepeni și doar pentru că sunt o persoană civilizată, nu le răspundeam ”Mă-ta e cu cratimă!”
  În rest, vă asigur pe toți că National Geografic, Animai Planet, History Chanel sunt canale de vis, eu intru pur și simplu în lumea mangustelor, sau a antichității, sau a dezastrelor naturale, mă transpun, trăiesc momentele din plin, niciun Capatos, Măruță, etc, nu mi-ar putea aduce ce mi-aduc astfel de emisiuni, sau ce-mi aduce o carte nouă, sau recitirea unei cărți vechi.

  Liked by 1 person

 2. Din păcate suntem un popor care ne hrănim spiritual cu atitudine de mahala…și cum scandalul e viata noastra, de la daci pana în prezent…rămânem oamenii cavernelor, deși conducem mașini de lux și ne facem concediile la 5* -all inclusive. Originile fiecărui neam sunt greu de modificat. Românii au nevoie de o transfuzie de ADN la nivel de celula sociala!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s