Cărți scrise

Omul motivat. AdrianStepan

Vrei să te reorientezi profesional? Ți-ai pierdut motivația? Esti confuz și nu știi cum să îți duci la îndeplinire scopul propus? Aici intervin leaderii motivaționali.

adrian stepan

Adrian Stepan (Web developer, Infoprenor, Freelancer, Blogger, Mentor), fondator GoodRead.ro și stepanadrian.ro

Ce este GoodRead.ro?

Îmi place să numesc GoodRead.ro ca o mare familie de iubitori de carte, care e formată din două comunități active: cei care scriu recenzii și articole de interes din lumea cărților și urmăritorii, fanii sau mai bine zis cititorii.

Care este idea care a stat la baza site-ului GoodRead.ro?

Am avut norocul și privilegiul de a cunoaște oameni pasionați de lectură care m-au inspirat. Practic, GoodRead.ro s-a născut din dorința de a oferi un mic birou virtual celor care citesc și vor să împărtășească entuziasmul lecturii. L-am gândit ca pe un loc unde fiecare să poată să spună ce simte, deschis, sincer și autentic ce gândește legat de cartea pe care tocmai a închis-o și a pus-o înapoi în biblioteca personală.

10959839_764599970283665_7022490488370187402_n

Ce crezi că citesc românii? Care sunt statisticile?

Cele mai bune statistici sunt cele oferite chiar de marii retaileri care vând cărți. Dacă ne uităm în top 100 de cărți vândute vom vedea titluri ca Four, Micul prinț, Hoțul de cărți, iar în top 15 vedem chiar 3 titluri din seria Cincizeci de Umbre. În orice caz, am constatat că femeile citesc mai mult ca bărbații și piața de cărți ”pe gustul lor” este în creștere.

Cum este comunitatea GoodRead?

În creștere, curioasă, interactivă și creativă 🙂 Ahh… și le plac mult concursurile. Cred că îi răsfățăm, dar asta nu poate fi decât un lucru bun pentru că îi iubim pe urmăritorii noștri!

Care sunt planurile tale pentru comunitatea GoodRead?

Pe partea de management, unul din scopurile mele cele mai mari (și cel mai greu lucru) e să găsesc oameni valoroși și talentați care doresc să se afirme în poziții de lideri în diverse puncte cheie a GoodRead.ro. Spre exemplu, căutăm oameni pe social media, traducători de articole, responsabil de comunitatea de abonați la newsletter și chiar studenți la jurnalism. Ne extindem, avem 2 side projects la care lucrăm acum, unul pe care îl coordonez eu, și celălalt coordonat de ”Dienele mele talentate”, Diana Neață și Diana Solomon – pentru care sunt foarte recunoscător.

Te-ai gândit să scrii o carte despre autodezvoltare? Ce capitol ar putea cuprinde?

Da, m-am gândit. Am și scris câteva pagini. Titlul ar fi ”Ghidul de buzunar al pionierului în dezvoltare personală”. Nu sunt 100% sigur de titlu, dar îmi place ideea. O să fie un ghid cu 101 de titluri concrete cu pași ce trebuie urmați pentru a-ți depăși limitările și a trece la următorul nivel. Voi scrie despre experiența mea chiar dacă stilul va fi influențat de mentorul meu, Robin Sharma.

Crezi în scriitori buni sau în scriitori care știu să vândă?

Cred că este greu să alergi după cei doi iepuri, ”scriu” și ”vând”. Cred într-adevăr în a oferi  valoare cititorului, cât mai multă valoare, dar marketing-ul și vânzările sunt două lucruri pe care nu cred că scriitorii trebuie să se concentreze. Undeva cred că ar afecta stilul, energia creativă etc. Consider că fiecare trebuie să facă ceea ce știe mai bine. Ești scriitor, scrie cât mai bine, cât mai mult și ia-ți un om de marketing și vânzări care să îți vândă cartea. Evident, nu-ți strică să știi câteva elemente de bază, dar concentrează-ți energia pe a scrie.

De cât timp ești în blogosfera românească? Ce te-a motivat să îți deschizi primul blog?

Am un singur blog, stepanadrian.ro, pe care l-am pornit de ziua mea, în 9 septembrie 2013. Mi-am făcut cadou domeniul și apoi am început să scriu. Motivația inițială a fost ca să exprim ordonat ceea ce cred și simt în legătură cu viața mea, poate chiar un fel de jurnal al evoluției mele. Doream și să fiu remarcat și apreciat. Ulterior, mi-am dat seama că a fost o oarecare naivitate și am cunoscut realitatea: unii mă apreciază, alții mă critică. Astăzi, motivația mea e aceea de a… provoca oamenii și de a-i ajuta să își rezolve problemele.

Câte site-uri administrezi?

În acest moment două: stepanadrian.ro  și  GoodRead.ro. Încerc să mă limitez pentru că timpul e limitat, cu toate că am multe idei, multe postituri lipite peste tot, multe agende umplute.

Este simplu să câștigi bani utilizând internetul? Dă-mi câteva exemple…

Simplu sau nu, depinde de nivelul tău și de câți bani vorbim. Dacă vrei să faci un salariu mediu, e relativ simplu pentru oricine e dispus să muncească și să investească timp și energie. Poți câștiga bani ca freelancer, iar legat de asta intră pe stepanadrian.ro și vei putea descărca un ebook ce l-am scris despre subiectul freelancing. Te va ajuta. Mai poți face bani din afiliere, recomandând și vânzând practic produsele altora, dar aici e un joc de lungă durată pentru că trebuie să construiești o comunitate în jurul unei nișe.

Care este motivația din spatele motivației?

”Motivație” vine de la motive. Nu e nimic abstract, ezoteric sau clișeistic, oricât ar putea părea. Cu alte cuvinte, atunci când vrei să te apuci de o treabă ai câteva motive concrete, raționale și emoționale care declanșează acțiunea. Vrei să obții plăcere sau să eviți durere. Cred că asta este motivația din spatele motivației.

Ce este un mentor? Ce calități ar trebui să aibă?

Un mentor este un om care a trecut deja prin ce treci tu acum și a avut rezultate deosebite, deci de la care merită să înveți. Cred că empatia e cea mai mare calitate a unui mentor – adică să se conecteze la cel pe care-l mentorează. Apoi, mai sunt și răbdarea, abilitatea de a motiva, de a mișca, vitalitatea, să practice ceea ce vorbește că altfel nu are credibilitate – oamenii nu fac ceea ce le spui ci ceea ce le arăți prin propriul model.

Ai un mentor, la rândul tău?

Mentorii mei îi găsesc în cărți, pe social media, dar și în cercul meu de prieteni – vreau doar prieteni de la care am ceva de învățat, deci prieteni care nu se limitează și cresc continuu.

De ce crezi ca a apărut conceptul de lider motivațional?

Nu cred că a apărut pur și simplu ci a existat dintotdeauna. Liderul care nu motivează nu e lider. Evident există lideri mai buni și lideri mai puțin buni, dar exersând, inclusiv abilitatea de lider poate crește și secretul este că toți suntem lideri, indiferent de ce credem acum.

Tot mai multe persoane se orientează către antreprenoriat, care crezi că este cauza?

Pe măsură ce România avansează în capitalism, crește și numărul antreprenorilor. În occident, numărul afacerilor pe cap de locuitor e ceva mai mare decât în România. În 2012, România avea o medie de 4 noi afaceri înregistrate la 1000 de oameni. În același timp, Marea Britanie avea 11. Există o tendință de creștere. Oamenii vor mai mult: mai multă libertate, mai mulți bani, mai multă prosperitate. Totuși, de remarcat este situația Germaniei care are undeva la 1.3 afaceri / 1000 de locuitori și totuși e una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii. Important este să vrei să muncești.

Cum reușești să motivezi o persoană care tocmai și-a pierdut jobul?

Faptul că ai fost concediat sau disponibilizat, este un indicator al faptului că nu ești un om suficient de valoros pe piață. Oricât de mult ar durea, dacă vrei să motivezi un om, îi dai adevărul și îi arăți calea. Dacă era mai valoros, sigur era undeva în capul listei de oameni care nu trebuie dați afară pentru că firma are nevoie de ei. Partea bună este că valoarea se poate crește și odată ce faci asta, vei putea ajunge să fii căutat și angajat. Tot legat de motivație, nu cred în motivația de genul ”lasă-mă să te mângâi, să te iau în brațe și să-ți spun că totul va fi bine”, în timp ce știu că omul nu vede adevăratele probleme care au fost cauza pierderii jobului. Avea Jim Rohn o vorbă care zicea așa: ”Motivația nu este totul. Dacă iei un prost și-l motivezi, rezultă un prost motivat”. Practic, poți motiva omul să persevereze în continuare în aceleași greșeli. E ultimul lucru pe care vreau să-l fac, mai ales în afacerea mea.

Ești un promoter al veganismului, nu? Ce te-a determinat să alegi calea asta?

Înainte de a fi vegan am fost vegetarian, iar asta din considerente de sănătate. Pe măsură ce a trecut timpul am observat că lucrurile la nivel mental și emoțional se schimbă. Acea noțiune de ”speciesism”, atât de neguroasă pentru marea majoritate a omenilor, se referă la faptul că omul are dreptul la viața în aceeași măsură în care și un delfin, găină sau câine are. E adevărat că și corpul a început să refuze produsele de origine animală. Unul dintre efectele veganismului este că devii mai empatic și mai conectat la viață, la natură, și respecți tot ceea ce îți oferă.

Am avut aceeași experiență. Mă simt destul de rău dacă mănânc produse rafinate, cu zahăr, nu mai vorbesc de cele animale. Simpla vedere a unei fripturi îmi poate tăia apetitul pentru trei zile. Știu că participi la maratoane? De ce?

Pentru că îmi modelează mintea și trupul. Încă nu am alergat maratoane dar am câteva semimaratoane la activ, primul fiind alergat anul aceasta. Vreau să mă bucur de viață cât mai mult și vreau să cresc. Știu că fără sport nu există creștere și știu că fără durerea autodepășirii barierelor proprii prin sport, nu aș fi fost aici.

Ce planuri de viitor ai?

Să fac ceea ce fac deja zi de zi. Scopul meu este să servesc cât mai mulți oameni ca să obțină ceea ce își doresc și tocmai din acest motiv vreau să mă conectez cu un număr cât mai mare de oameni care au aceleași interese ca și mine. Vreau să cunosc cât mai mulți oameni valoroși. În rest, planurile mele de viitor se rezumă la a-mi dezvolta proiectele la care deja lucrez și să călătoresc cât mai mult ca să obțin cât mai multă inspirație.

4 thoughts on “Omul motivat. AdrianStepan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s