Blog

Sa demascam critica

O lectie valoroasa pentru mine si pentru voi.

Critica constructiva? Cacofonia vorbeste de la sine, da, nu exista asa ceva 🙂

Am scris acest articol pentru toata lumea, pentru bloggeri, pentru scriitori, pentru oameni criticati in general. Te simti nedreptatit in momentul in care cineva te critica? Guess what? Ai dreptate sa te simti asa.

Critica este adeseori mascata sub forma unui ajutor pe care vrem sa-l dam unei persoane, cand, in realitate, este o incercare de devalorizare a unei persoane, ca raspuns la teama legata de lipsa de valoare interna. Intentiile negative refulate sunt puse intr-o maniera fals constructiva, iar prin critica, aceasta refulare se vrea justificata. Cel care critica vrea ca tu sa ii accepti critica, fara ca el sa iti accepte obiectul criticii sale. Nu este ironic?

Cand critici, nu vorbesti atat de mult despre persoana criticata, cat despre tine insuti. De aceea, critica se face in lipsa persoanei criticate, daca ar exista o astfel de critica „constructiva” nu ar fi nicio problema ca discutia sa fie una intima, personala. Critica este un strigat al cuiva care are nevoie de atentie, dar care este in self-denial. Si eu am criticat si-am vorbit astfel despre mine, am analizat si am corectat.

24c00eed9c5e7c09ea27d7dd732b405d

Exemplu:

O mama care isi critica propriul copil, o face pentru ca nu vrea sa fie acuzata ca nu a stiut sa il educe. Copilul este doar oglinda ce i-a reflectat temerile.

Critica vorbeste despre temerile celui care critica, despre conflictul interior, despre nevoia de atentie; critica merge mana-n mana cu lipsa empatiei si a intelegerii. Perspectiva este diferita de critica, pentru ca ea contine aspecte atat negative cat si pozitive, nu emfaza asupra celor negative. Critica este o stare de respingere, o stare nenaturala fiintei umane care cauta integrarea armonioasa cu ceilalti. Critica este negativa, deoarece pune atat persoana care critica, cat si persoana criticata, pe o treapta emotionala distructiva.

Nu exista adevar obiectiv, critica este doar o perspectiva personala negativa, deghizata in conformism social.

Cum oferi o perspectiva?

 • Inainte sa critici, cere permisiunea acelei persoanei de a-ti impartasi perspectiva (asa justifici „ajutorul” pe care ai vrut sa il oferi persoanei) si respecta raspunsul ei. In acest fel vei sti daca perspectiva ta chiar serveste acelei persoane sau tu insuti esti cel care are nevoie de asta, iar critica ta este doar o scuza pe care ti-o servesti tie, inainte de a o servi altora.

Un exercitiu pentru cei care critica: imagineaza-ti ca esti in fata unei persoane a carei opinie conteaza mult pentru tine, iar aceasta persoana iti spune ceea ce tu ai criticat mai devreme. Ce emotii asociezi cu aceasta?

quote-if-you-want-to-please-the-critics-don-t-play-too-loud-too-soft-too-fast-too-slow-arturo-toscanini-69-44-70

natasa alina culea foto

Autor: Natașa Alina Culea

12 thoughts on “Sa demascam critica

 1. Și totuși… există momente când trebuie să atragi atenția asupra unei greșeli, a unui comportament deplasat. Al copilului, al unui coleg de serviciu (indiferent unde e plasat pe scara ierarhică, mai sus sau mai jos). Sau atunci când e bine construită observația nu mai poartă numele de critică?

  Liked by 1 person

  • Exact. Critica este negativa, pune accentul pe “probleme”, nu pe “solutii” si nu ajuta pe nimeni. Perspectiva pe care o oferi unei persoane, argumentata, sincera si cu intentii pozitive nu este critica. Perspectiva cere sinceritate si asta nu este usor de accesat oamenilor care nu sunt obisnuiti sa fie sinceri cu ei insisi, daramite cu altcineva. Am scris un articol legat de autenticitate.
   https://natasaalinaculea.com/2015/07/01/esti-autentic/

   Liked by 1 person

   • Așa e, ar fi bine ca rând pe rând să învățăm să fim autentici, să scăpăm de măști, să fim sinceri cu noi înșine, să ne prețuim cu adevărat și astfel să înțelegem ce avem nevoie.
    Mă bucur când văd oameni care își asumă rolul de a atrage atenția, de a îndrepta drumuri, de a pune întrebări. Pentru că in general educația din familie și din școală omite să ne ajute să ne dezvoltăm ca oameni, să putem înflori.
    Weekend minunat!

    Liked by 1 person

 2. Pingback: Critici… cu toții ne pricepem la asta | Illusion's Street

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s