Guest post: Diana Neata

Mi-a placut mult un articol de pe blogul Dianei Neata, pe care vi-l recomand si voua. Este dinamic, amuzant, scris impecabil cu esenta de rom si… mi-a ramas in memorie!

Iată c-am ajuns și acasă, în sfârșit! Weekend-ul ăsta, mă rog, până acum am fost la țară… Nu, nu am fost să mă relaxez, să pozez trandafirii lu’ mamaie, să mă joc cu mâțele, să mă plimb pe câmp, să fac plajă în grădină, să stau sub bolta de vie cu o carte… N-am fost nici la vreo muncă. Am fost de Moși… o sărbătoare celebrată cu mult fast în satul natal al părinților mei. De fapt, fast e puțin spus! La mine la țară Moșii de Vară sunt o sărbătoare tratată cu mult mai multă importanță decât oricare alta… Paștele, un fleac! Crăciunul – o glumă! Înălțarea, Sfânta Maria Mare, etc. – apă de ploaie! Moșii sunt baza!

Totul începe de sâmbătă dimineața… Pe vremuri se împărțeau oale de lut cu apă. Acum se împart căni – cine e mai zgârcit pune apă în ele, dar majoritatea împart suc (neapărat acidulat!!!) sau cafea. Observ că a trecut moda cănilor gradate ce a ținut câteva sezoane bune! Deh, nu ai ce face cu mai mult de una, hai două…

continuare

5 comments

  1. Diana, ca întotdeauna! La noi la țară, Moșii de iarnă sunt importanți, sau Duminica Tomii când se adună tot satul la cimitir, se jelesc morții, se dau pomeni, găini peste groapă. Tradiții.

Comments are closed.