Blog

Intimitate vs. conectare

Subiectul de astazi este intimitatea si frica de intimitate. Cine ma cunoaste, cat de cat, stie ca subiectele nu trec pe langa mine fara a le digera, fara a le gasi raspunsuri, solutii. Tot ceea ce am invatat la un moment dat si m-a ajutat cumva, va fi expus pentru ca altii in aceeasi situatie sa beneficieze de pe urma acestora.

Frica de intimitate este resimtita acut de persoana care are asociaza expunerea cu o amintire dureroasa din trecut. Poate fi o persoana careia nu i-au fost respectate granitele intimitatii (da, ne ducem iar in copilarie, mereu vom face asta). Persoana va asocia expunerea cu stanjeneala, rusine, umilinta, dezorganizare, retinere, sfiala… Aceasta persoana va asocia expunerea cu “molestarea emotionala”. Instinctul de supravietuire avertizeaza persoana ca acest lucru s-ar putea intampla iar si actioneaza blocand expansiunea si expunerea in fata altora. Pentru ca tot ceea ce este in psihic se refecta in fizic, persoana se va proteja emotional, se va retrage, va pune ziduri, se va concentra pe ceea ce o separa de ceilalti (psihic, fizic).

Parerea mea este ca nu ne-am nascut ca sa traim izolati, daca va amintiti piramida lui Maslow, alaturi de nevoia de supravietuire sta nevoia de socializare. Puterea oamenilor este in unitate si in conectare si este o putere extraordinara. Nu este de mirare ca cei care au stiut cum sa conduca lumea s-au folosit de separatisme pentru a ne diviza si a ne manevra astfel.

  • Unelte pentru manipulare: religia, statul, nationalismul, patriotismul, al meu/al tau, simtul proprietatii, rasismul, sexismul etc.

Va amintiti faimoasa deviza “Divide et impera” sau “Diviser pour mieux régner“? Unii se folosesc foarte bine de aceste temeri ale noastre, le cunosc si fac tot posibilul sa impiedice adeziunea maselor.

V-ati intrebat vreodata de ce tinem atat de mult sa avem casa noastra, masina noastra si sa tinem cu dintii de ceea ce este al nostru in documente? Oare ce s-ar intampla daca prietenii ar veni mai des in casa noastra, daca le-am imprumuta masina, daca ne-am apropia unii de altii? Explorand aceasta situatie si chiar exacerband-o, poti afla unghiul din care privesti tu intimitatea sau lipsa acesteia. Poti realiza un exercitiu de imaginatie si poti analiza ce simti (ca un observator) daca iti deschizi larg bratele sa primesti prieteni, necunoscuti si tot ceea ce vine odata cu acestia.

Proprietatea este glorificata peste tot, simtul proprietatii serveste intereselor economice si politice, dar ce facem cu interesul catre umanitate si evolutie ca specie – evolutie in constiinta, nu doar in structura administrativa si tehnologica?

Iti doresti intimitate pentru ca ai fost dezamagit de ceea ce ti s-a intamplat in trecut atunci cand ai fost expus. As vrea sa nu sune atat de radical, dar cam asta este. Trecutul este trecut, de-aia se numeste asa, nu mai revine si nu este nevoie sa fii conditionat de el, mintea ta are capacitatea de a analiza trecutul, nu viitorul, nu este nevoie de niciun fel sa ti se intample acelasi lucru!

O sa raman fara nimic daca ma expun si-i las pe ceilalti sa dea buzna in viata mea! Asta va spune mintea ta iscoditoare, iar aceasta afirmatie are la baza frica. Despre frica am mai vorbit, iti este invatator, dar nu ai de ce sa o lasi sa te domine. Tot ceea ce vine din frica trebuie analizat, vei ajunge la niste concluzii surprinzatoare. Poti ramane fara nimic, la fel de bine cum poti atinge un nou nivel de raportare umana. Ce alegi?

V-ati intrebat de ce Facebookul este atat de bine implementat? Facebookul inseamna socializare, cineva si-a dat seama de inca o nevoie nesatisfacuta a omului zilelor noastre.

-Ca se poate transforma in Big Brother? –Sigur ca da, v-am mai spus, orice lucru este neutru, oamenii sunt cei care ii confera o semnificatie. Pe Facebook te conectezi, te expui.  Veti spune ca unii duc la extrem aceasta latura, eu spun “Cine suntem noi sa judecam nevoile unei persoane cu un trecut pe care nu-l cunoastem?

Oricine are nevoie sa fie singur cateodata, sa isi traga suflul, sa se scufunde in gandurile lui si asta este grozav, dar nu confunda aceasta nevoie de deconectare cu frica de intimitate.

Cu drag,

mereu,natasa alina culea carti scrise

Natasa Alina Culea

One thought on “Intimitate vs. conectare

  1. Pingback: Zânica și Zinaida Julea – Așa este dragostea | Cântece populare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s