Cărți scrise, Sofia. Lupii trecutului

Lupii trecutului. Sofia IX (fragment roman)

-Sofia, mă duc să cumpăr câteva cafele de la bar și revin… Ai văzut pe undeva pantalonii mei roșii?… cred că acolo am banii. Doamne, sunt blană… Carol se ridică de pe parchet și, cu țigara în gură, se uită nedumerit în jurul lui. Este un tip cu un deosebit simț al umorului, altfel nu pot să înțeleg cum de a plecat din casă într-un tricou galben cu Tweety, pantaloni roz cu girafe și niște papuci care păreau de stat prin casă, acei papuci cu puf ce fac ravagii printre femeile trecute de cincizeci de ani.

Sofia îi trimite o sărutare prin aer, spunându-i maternal:

Bisous, Dodo!

…Cât de bătrân mă simt prin comparație cu jovialitatea copilărească celor doi! Nu pot să joc pe terenul lor, mă simt neîndemănatic, depășit. Oare sunt anost? Ce ciudat, nu m-am întrebat niciodată asta. Dacă Dumnezeu mi-ar cere chiar acum să-mi justific existența, dacă m-ar întreba indignat:

-Ce-ai făcut Fabiane cu viața ta, ce-ai făcut cu slava pe care am sădit-o în voi toți?

-Doamne, mă întreb, să fii plictisitor este pe lista ta de păcate?

-Hmmm, stai să verific, mai uit, sunt mai bătrân ca timpul și, uneori, mai viclean ca iluzia lui… Fabian Adameșteanu, rubrica păcate…

-Dumnezeule, sunt vinovat înaintea ta, îmi înșel soția, cred că iubesc pentru prima dată în viață!

-Ce verzi și uscate îndrugi acolo, fiule? Nimeni nu poate fi vinovat că iubește! N-ați învățat nimic până acum? Ahh… am găsit, să fii plictisitor se pedepsește cu trei canoane teribile! Da, teribile! Hmm… cine-o fi scris grozăviile astea aici? Vaai… chiar eu, dar ce și cine altcineva este în afara mea?

-Care sunt canoanele acestea, Doamne? Pedepsește-mă cum crezi de cuviință, dar lasă-mi-o pe Sofia!

Un hohot de râs dumnezeiesc. Își lovește pântecele de hazul Omului.

-Asta crezi că fac? Născocesc pedepse îndrăcite? Nu fi caraghios, fiule! De ce-aș face ceva atât de inutil, drept cine mă iei? Dacă aș putea să mă simt în vreun fel, altfel decât Dumnezeu, m-aș simți jignit! Sunteți atât de pricepuți în a vă flagela singuri, să vă mai pedepsesc și eu după o viață în care orbecăiți ca niște cârtițe și vă zvârcoliți ca râmele-n țărână? Voi, parte din mine, asta ați ales să faceți? Tu ce crezi, măi băiete, eu m-aș pedepsi singur, mi-aș da cu mâna stângă peste mâna dreaptă? Nu studiați cumva logică la școală? Auzi la el! V-ați luat atât de mult în serios că ați inventat până și noțiunea de moarte! Voi, nu eu! Ce idee strașnică, grozavă, numai voi vă puteați gândi la asta, voi cu mintea voastră născocitoare, clocitoare de blestemății… Vai, o exista cuvântul ăsta, clocitoare? Hahaha, sunt Dumnezeu la urma urmei, pot să creez ce cuvânt poftesc!

Dumnezeu își drege glasul să pară mai impozant și continuă cu voce bubuitoare:

-Voi, care vă credeți singuri în Univers, voi și numai voi, atât ați întins aroganța și-acum crâcniți că vă pedepsesc. Nu vreți să vă decideți totuși? Nuferi în noroi, asta sunteți! Nuferi v-am făcut eu, mlaștina din jur v-o mocirliți singuri. Vă aruncați singur în ea iar de-acolo urlați  că nu vedeți cerul!

Dumnezeu nu pare să mă ia în serios. Culmea, pare să aibă până și simțul umorului!

-Mai vreau o șansă, Doamne! Nu mai vreau să simulez că trăiesc!

-Ascultă-mă bine, fiule, există niște legi în universul ăsta.

-Câte?

-Trei, fiule. Îmi place simplitatea, dacă lucrurile n-ar fi atât de simple, n-ar funcționa atât de bine. Prima lege: tot ceea ce există va exista mereu! Asta înseamnă că nu există altceva decât șansă! Multiplicată la infinit!

-Am înțeles, Doamne. Și celelalte legi?

-Întregul este Unul și Unul este Întregul.

-Ce înseamnă asta?

-Înseamnă că tu ești parte din tot ceea ce este, că mereu vei fi!

-Adică, nu murim niciodată?

-Niciodată. Vă schimbați forma, da, dar chiar și-atunci este alegerea voastră!

-Mai există și o altă lege?

-Da. Tot ce iubești, te va iubi pe tine. Atenție, nu pe cine iubești, ceea ce iubești, ai înțeles diferența? „Cine” este doar una dintre formele pe care le ia „ce”.

-Cred că da.

-Este excelent să crezi! Dacă ai fi crezut, așa cum spui, n-am mai fi purtat discuția asta!

Un nou hohot de râs dumnezeiesc.

…Ai fi știut că ești fără de păcat! Crezi că eu creez imperfecțiune, sunt cumva un amator în ale dumnezeirii?

-Doamne, te voi lăsa acum, am în față o minune de fată și-ți mulțumesc pentru ea!

-N-ai cum să mă lași nici dacă vrei, să nu uiți asta! Doar minuni aveți în față, dacă doar ați deschide ochii și nu v-ați mai îndărătnici atât…

Vocea lui Dumnezeu s-a estompat. Ecou.

-Doamne, încă ceva!

-S-auzim!

-Este fericirea posibilă?

-Ești deja fericit! Orice făptură a creației vine deja fericită. Învățați de la animale, ele n-au nevoie nimic pentru a fi fericite. Cu toate astea, tot voi le numiți inferioare! Cât vă place să complicați lucrurile, ați pus complexitatea și dificultatea pe un piedestal, le venerați, și-apoi vă mirați că totul este atât de greu! Decideți odată! Nu mai spune vreau să fiu fericit, spune-ți că ești deja, singurul adevăr!

-Sunt fericit! Cred că pot fi fericit!

-Ar fi bine să crezi asta! Nu-ți mai bate îndoieli în aripile pe care ți le-am dat! În ziua de azi toți sunteți filosofi, toți sunteți teoreticieni, dar mai ales nihiliști. Toți vă plângeți că nu sunteți fericiți, împrăștiați vină către societate, educație, părinți, religie… Dar ce-ar fi să acceptați că nu este nimeni vinovat, nici măcar voi!? Nă vă mai puneți poalele-n cap, domnule! Nu-i nimeni de vină și nimic nu-i greșit în creație!

-Nu înțeleg…

-Nu vrei să înțelegi! Niciun lucru nu este bun sau rău, tu îl faci așa cu gândul tău!

-L-ai citat pe Shakespeare, Doamne?

-Și dacă l-am citat, ce? Eu sunt dramaturgia, eu sunt dramaturgul si adevărat îți spun „lumea toată este o scenă și actorii sunteți voi”, acum știind asta, ce rol vrei să joci? O farsă tragică? Asta vei avea! Acum, gata, vremea de râs a trecut și voi redeveni serios, că doar asta așteptați de la mine, să fiu strașnic, poruncitor, răzbunător! Hahahaa!!

Lupii trecutului I, II, III

IV

V

VI

VII

VIII

Natașa Alina Culea. Autor

4 thoughts on “Lupii trecutului. Sofia IX (fragment roman)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s