Blog

Liebster: cărți, întrebări, răspunsuri

Întrebări primite de la GândDePorțelan

Întrebări:

1.Preferi literatura clasică sau contemporană? De ce?

Ah! Ușor de răspuns la această întrebare: clasică! Sunt cărți contemporane ce mi-au plăcut chiar foarte mult, dar nu suficient încât să spun că prefer literatura contemporană. Fie că sunt cărți de 500 de pagini, fie că sunt de 150 de pagini, de multe ori, nu au conținut, alteori găsesc că limbajul este abrupt sau că ideile sunt mult prea jurnalistice. Pot să iert mai ușor o carte ce nu-mi spune nimic în 150 de pagini, decât o carte de 500 de pagini ce nu-mi spune nimic. Este ca atunci când cineva îți povestește ceva și nu realizează că te plictisești, acea lipsă de empatie. Cred că acest lucru se datorează și marketingului agresiv care îi aduce în stadiul de a căuta subiecte senzaționale, în detrimentul profunzimii.

2.Ce alegi dintre un film şi o carte?

Aș vrea să nu aleg. Deși scriu și citesc, îmi plac și filmele. Până la urmă și ele, filmele, au pornit de la o idee, un manuscris, un scenariu, o carte. Cred că am ajuns de mult timp la înțelegerea faptului că nu mai este nevoie să alegem, fiecare domeniu are frumusețea lui aparte.

3.Ce carte te-a făcut să plângi cel mai mult?

O să par a-mi face reclamă dar…, n-am plans la nicio carte mai mult decât la a mea, Marat. Iubirea are spini. Nu mai aveam șervețele prin casă, OK, glumesc acum, dar a fost foarte multă încărcătură emoțională. Las emoțiile să curgă prin mine atunci când scriu, le transmit mai departe cititorilor, de ce m-aș cenzura? Am plans și la Dama cu camelii, la unele romane ale lui Drumeș, A. Karenina… Plâng ușor 🙂

4.Ai colabora cu un personaj malefic ca să cuceriţi lumea?

Mereu m-am întrebat de ce personajele malefice sunt deseori și cele mai atrăgătoare. Poate din cauză că sunt atât de pierdute, vulnerabilitatea lor este atrăgătoare, aș vrea să le salvez cumva… deși, lumea nu are nevoie să fie salvată, am încredere în umanitate.

5.Ce filme sau seriale recomanzi?

Am scris două articole pe blog cu filmele mele preferate:

Filme 1

Filme 2

Altfel, filmul meu preferat (forever and ever) este/va fi Onegin.

6.Dacă ar fi să porneşti într-o călătorie, ce personaj dintr-o carte ai alege să te însoţească?

Hmmm… O întrebare excelentă! Acum realizez că multe dintre personajele mele preferate nu se încadrează la capitolul „însoțitor preferat”. Cred că aș lua cu mine un personaj creat de Oscar Wilde, amuzant, inutil, manierat… Ador oamenii inutili.

7.Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

Prima carte am citit-o în clasa a doua, am sărit peste basme și am citit Robin Hood. Nu-mi amintesc mare lucru din ea, dar știu că citeam pe ascuns, sub bancă – nu puteam să o las din mână până când aș fi ajuns acasă.

8.Care sunt cărţile pe care le-ai recitit cu mare drag?

Mai multe. Prefer sa recitesc o carte bună decât să mă forțez să termin una care nu-mi spune mai nimic. Cărțile cele mai recitite ar fi: Enigma Otiliei, Patul lui Procust, Scrisorile dnei T, Scrisoare de dragoste, Marile speranțe, Dama cu camelii, Fumul, Urme în zăpadă, Micul prinț…

9.Câte cărţi ai în bibliotecă?

Biblioteca mea nu este compactă. O parte din carți sunt în casa mamei mele, în Tulcea, o parte cu mine, în Sofia. Datorită deselor mutări am pierdut o parte din ele, altele sunt pe la prietene. Nu pot aproxima câte cărți am.

10.Poţi să citeşti dacă cineva face zgomot?

Depinde de carte. Daca încerc să citesc din Critica rațiunii pure, da, nu voi reuși să mă concentrez, dacă citesc o carte mai ușoară, nu voi fi deranjată de zgomot. Observație, o carte mai ușoară nu înseamnă neapărat o carte mai slabă (că tot am vorbit de validarea a două alegeri), avem nevoie să ne destindem așa cum avem nevoie să ne concentrăm.

11.Crezi în scriitorii tineri din România?

Da, clar! Am citit câte ceva interesant în ultima perioadă. Îi menționez pe: Diana Farca, Lina Moacă, Andrei Cioată, Iarina Satmari, Carmina Harr, Alina Șova… sunt convinsă că sunt mult mai mulți, dar încă nu am intrat în posesia cărților lor sau nu am citit suficiente fragmente încât să-mi cristalizez o părere. Avem și mulți bloggeri care se pot metamorfoza în scriitori foarte buni, abia aștept să le citesc viitoarele romane.

 

P.S. Nu voi nominaliza alți bloggeri, deoarece au deja foarte multe nominalizări, dar puteți continua răspunsurile la întrebările de mai sus.

Mulțumesc frumos, GândDePorțelan.

 

4 thoughts on “Liebster: cărți, întrebări, răspunsuri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s