Blog

Scrisoare către critici, bloggeri și către cine se mai simte

Dragii mei,

Am auzit că-mi bălăcariți cărțile. Cum să nu? Chiar vă rog, poftiți și cu-altă ocazie! Uitasem, am o singură mică-mare mențiune: nu pe cheltuiala mea, da aia care este (aproximativ 30 de lei pe carte).

Știm că autorii făcuți ca la ușa cortului vor să fie cool și-o să vă spună „Mulțumesc pentru circotecă, aka recenzie”  și-o să vă mai spună că apreciază efortul pe care l-ați făcut, bucurându-vă în avans că autorului îi va pica fața când o va lua la citeală. Eu nu sunt interesată să par cool, pentru că nu asta mi-am scris pe lista de obiective pe anul 2016; poate din 2017 încolo, dar nu promit. Ce am pe listă? Să fiu autentică, să nu mă mint singură și să recunosc adevărata intenție din spatele fiecărei acțiuni, lucru pe care vi-l recomand din suflet și vouă.

Revenind, dacă doriți să mă „aranjați literar”, cumpărați-mi cărțile și-apoi puteți să vă sprijiniti și mobila-n ele, să le folosiți pe post de hârtie de budoir, hârtie de copt castane, ce doriți voi și ce vă mai trece prin cap.

Nu știu domnule, dar vizual este ca și cum omul îti dă un cadou și tu îi dai peste mână, zău așa! Am primit și eu cadouri nesuferite, dar le-am dat mai departe, le-am pus în beci, orice altceva, dar nu mi-am vărsat fierea public pentru că n-am primit ce mi-am dorit, nu m-am dat cu fundul de pământ având spume la gură, nu i-am vorbit despre fizicul lui, despre vărul lui de-al optulea care este cioban la stână și nici nu l-am stalkuit cu lunile de zile.

Este ireal să stai și să bați apa-n piuă pe net în câte 50 de umbre ale lui Grey nu ți-a plăcut cartea, să te metamorfozezi în prezicătoare și să descrii cu lux de detalii neviitorul autorului în literatură până-ți fâlfâie urechile.

Cât despre drepturile voastre, hai să vorbim despre ele. Că ați făcut o facultate, că ați citit multe cărți… Statisticile arată că 80% din oameni au acum o facultate, așa că, să am pardon, nu este atât de relevant pentru mine. Asta ca să nu mai vorbesc de câți oameni cu facultate știu doar eu, care n-au încă nimic de spus în niciun domeniu. Era bine dacă în același timp cu diploma de studii venea și-aia de caracter, dar asta este! Că ați citit multe cărți? Așa, și? Acest lucru vă dă posibilitatea să comparați cărțile mele cu altele, ceea ce este extraordinar, dar cam atât și aici se termină extraordinarul.

Criticul, oricât de obiectiv ar vrea să fie, tot subiectiv va fi până la urmă, are și el ruda lui, are și el relațiile lui, are și el frustrările lui (ca tot omul). De unde știu eu că nu s-a trezit el morocănos, că motorul n-a pornit la prima cheie de dimineață, că eu semăn cu fosta și că fosta lui  seamănă cu mine etc. etc… 

Zic de bărbați, că na, logica feminină este recunoscută:

„ — Fată, eu nu citesc romane scrise de-o blondă! Drept cine mă iei?! Nici măcar n-a publicat la aceeași editură cu Paler. Nu, nu, eu cumpăr numai titluri americane și d-alea cărora li s-au terminat cărțile din librării înainte să fie citite de careva, că-s deșteaptă, nu blondă ca matracuca ‘ceia!”

No, sper că ne-am înțeles.

Și pentru că-mi sunteți cumva simpatici, vă spun un secret, dacă așa de tare ați vrea să nu mai scrie respectivul autor: nu-i faceți recenzie, domnule! Un autor necunoscut rămâne un autor necunoscut 🙂

Now, enough rubbing the mint, let’s write!

 

29 thoughts on “Scrisoare către critici, bloggeri și către cine se mai simte

 1. Oamenii pentru care ai scris materialul sunt de fapt oamenii care nu îl vor înțelege. Pentru că ei sunt frumoși și deștepți. Și pentru că singurul adevăr pe care îl acceptă este cel din cutia lor.

  Liked by 1 person

 2. Nu este decat o noua lectie primita. Pe viitor stii ce ai de facut 🙂 Critici au fost si vor mai fi. Asta inseamna sa fii persoana publica. Cat despre invidie si prostie….eu zic mai bine sa iti aprinzi o tigara si sa privesti in indepartare 😉

  Liked by 1 person

 3. Vio

  Desi am citit doar o carte dintre cele scrise de tine, ai reusit sa scoti la iveala emotii, iar asta e cel mai important pentru mine. Bine, si cateva lacrimi. 🙂 Stii vorba aia, nu esti o ciocolata sa placi tuturor. :))

  Cum scria deja intr-un comentariu, fiecare autor are cititorii lui. Iar cei care critica ce citesc, de fapt, se vad pe ei. Le place, nu le place, e treaba lor. Desi poate ar fi mai intelept sa citeasca ce le place si punct. Fiecare cu universul lui.

  Continua sa scrii din inima!

  Liked by 1 person

 4. Natasa nu pune la suflet!eu cred ca astia sunt oamenii care n-au reusit sa scrie in viata lor un rand ca lumea si gasesc varii motive de critica
  Eu raman la parerea mea ca pentru fiecare scriitor exista citittori,oameni care le apreciaza modul de a scrie(fara a fi critici literari),sinceritatea si deschiderea lor catre cititori.
  Cei care se leaga doar de un anumit limbaj,de-o anumita poveste,de-un anumit stil,sunt oamenii care nu reusesc sa vada si sa inteleaga “povestea din spatele povestii” si inseamna cu tot regretul ca nu merita sa-ti citeasca cartile,nici ale tale nici ale altora.
  Iar daca totul se bazeaza pe anumite simpatii,antipatii si frustrari ,ar trebui macar sa aiba macar respect pentru autor,bun simt si decenta.
  Asa ca scrie in continuare,suntem multi care abia iti asteptam cartile.

  Liked by 2 people

 5. Leigh

  1. Spui că ”statisticile arată că 80% din oameni au acum o facultate”. În realitate statisticile spun că doar 13% din populaţia României are studii superioare.
  2. Ştii de unde poţi afla că o carte este slab scrisă fără măcar să trebuiască să o citeşti? Te uiţi la ce editură e publicată. Tu ai publicat la editura-fantomă E-Publishers, o editură căreia îi dai bani şi-ţi publică tot ce vrei. Dacă vreau să îmi scriu memoriile şi să iasă sub forma unei cărţi de bucate cu dinozauri pe copertă, E-Publishers ăştia se ocupă de tot. Pot să public la ei propriul meu ghid al trenurilor. Cam aşa şi tu cu cărţile tale. Dacă avea o anumită valoare literară te publica o editură care nu-ţi cerea bani pe întreg tirajul.
  Acum – tu poţi să-ţi prosteşti amicii şi prietenii că eşti ”scriitoare” şi că ceea ce scrii tu e apreciat şi are o anumită valoare literară. Că – vorba aia – pe profani îi duci uşor de nas. Dar nimic nu te dă de gol mai amuzant ca Editura ”E-Publishers”. În limbaj de blondă, e ca şi cum iubitul tău ar avea ceas ”Calvin Kline” în loc de ”Calvin Klein” şi adidaşi ”Puna” în loc de ”Puma”. De la distanţă dă bine. La ţară mai prosteşti lumea cu chestii de-astea din China. Dar în clipa în care vine o brunetă de oraş şi vede că în loc de treining ”Adidas” tu porţi ”Adibas”, o apucă râsul.
  Cam aşa şi tu cu Editura ”E-Publishers” şi romanele tale. La fel cum o casă de modă nu va prezenta vreodată o colecţie ”Adibas”, la fel nici un critic literar serios nu va face vreodată recenzie unei cărţi scoase la ”E-Publishers”. Şi cumva, asta pare să te mire.

  Like

  • Dragă Leigh,
   Ți-am publicat comentariul ca pe o excepție excepțională — să nu spui că ești discriminată 🙂
   Nu accept astfel de comentarii pe blog și le dau un ignore scurt, dar fie, să stăm o singură dată la explicații. Apropos, te voi reprimi cu drag dacă îți schimbi atitudinea, răutatea dăunează grav sănătății.
   Nu m-am lăudat și nu am spus nimic pe Facebook, dar ultimul meu manuscris a fost dorit de cel puțin trei edituri. Toate cărțile mele sunt preluate de editura Librex. Editura EPublishers are la conducere niște oameni cu un caracter frumos și nu-mi pare rău o secundă că am publicat inițial la ei.
   Din fericire, nu toți oamenii sunt snobi și nu toți se uită la nume și titluri care pot fi foarte înșelătoare. Mii de exemple în acest sens, nu le voi enumera.
   Îți doresc succes cu Ghidul trenurilor.
   Cu drag,

   Liked by 1 person

  • Leigh, habar nu ai ce tâmpenii publică o editură cu nume, doar pentru că unul sau altul care au acces la acele edituri sunt cunoscuți. Exemple, oameni politici, pușcăriași, etc. De ce alegem noi să publicăm la edituri mai puțin cunoscute? Pentru că sunt serioase, pentru că promovează artiști noi, buni. Am vrut să nu-ți spun nimic, dar odată din solidaritate cu Natașa, care este blondă, deșteaptă și scrie bine. Apoi îți răspund pentru a recuza prejudecățile acestea ale tale, chestia cu limbajul de blondă. Este urât să privești omul Natașa ca fiind blondă, deci superficială. O anume părere despre o carte o ai, temeinică, după ce citești cartea. Cărțile astea ale noastre, draga mea, au cronici, prefațe, scrise de oameni cunoscuți, critici, etc. Iar dacă nu ai nimic de spus, mai bine taci!

   Like

  • E ușor a scrie versuri/ când nimic nu ai a spune…
   Tu care arunci cu noroi atât de ușor ce ai scris ? Memoriile acelea probabil că nu sunt nici măcar începute. Asta seamănă cu ,, Dacă aș face eu nu știu ce….,,
   Ți s-ar putea răspunde precum răspundeau perșii când erau amenințati cu războiul… gen ,, dacă vom veni cu armata peste voi…,, Ei răspundeau simplu ,, dacă…,, și câștigau războiul. Că de la … dacă aș face eu nu știu ce….
   Dacă ai fi scris ai fi publicat. Deci comentariul tău e inutil. E doar ceva gen ,, azi m-am trezit prost, nu știu în cine să improșc propriul noroi din suflet, dar găsesc eu un scriitor pe care să-l bălăcăresc… îmi mai ostoiesc răutatea așa,, Mai bine te apuci de sport. Asta poți face fără să-ți pui mintea la contribuție ca să scrii Memorii.

   Liked by 1 person

 6. Pff..eu nu am citit încă ale tale cărți dar sunt pe wishlist. Nu știu cum sunt recenziile la cartea ta pentru că eu nu citesc recenzii. De ce? Pai uite din cauza persoanelor ca acelea pe care le-ai descris tu! Când aleg să citesc o carte, o aleg după titlu, copertă sau descrierea proprie. Dacă citesc recenziile, în primul rând sunt dezvăluite prea multe informații iar apoi oamenii sunt răi. Fac și eu “recenzii” (nu chiar, prefer să le spun recomandări) atunci când îmi place o carte. Când nu îmi place nici măcar nu pot să o termin. Și nu o să mă chinui să o citesc doar ca să o pot face cu ou și cu oțet într-o recenzie. Din păcate așa sunt “oamenii”. Ok, în orice carte citită există anumite chestii care poate nu-ți plac, sau detectezi anumite greșeli, dar asta se poate critica într-un mod politicos, ca o sugestie pentru o mai bună evoluție a scriitorul. În fine, să mai ierți dar m-am lungit prea mult. Nu te consuma din cauza răutăților ci concentrează-te pe feedback-ul pozitiv și critica constructivă, doar cu ele poți merge mai departe și poți evolua în cel mai frumos mod posibil. Îmbrățișări!

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s