Bărbați vs femei

Intuiție vs rațiune (Seria Relații: bărbați vs femei)

Intuiție vs rațiune (Seria Relații: bărbați vs femei) – sau când, spunem noi, inima și mintea noastră ne spun lucruri contradictorii.

Pentru că adevărul este întotdeauna atât de simplu și de puternic resimțit în interiorul nostru, avem tendința să complicăm lucrurile și să nu le vedem ca pe ceea ce sunt.  Este ca elefantul „ascuns” pe canapeaua din living. Intuiția este cea care îți va oferi mereu cel mai complet răspuns, nu rațiunea. Veți vedea în continuare de ce.

Mintea noastră funcționează ca un computer, ea poate procesa date pe care le-ai introdus în ea, dar nu poate procesa ceea ce nu știe. Logic, nu?

Oamenii ascund lucruri. Acei oameni care sunt autentici și sinceri cu ei înșiși au cele mai mari probleme în a realiza că ceilalți nu sunt asemenea lor și că, da, oamenii ascund multe lucruri. Asta se întâmplă deoarece avem tendința naturală de a-i judeca pe ceilalți după propriul nostru șablon. Nu vreau să mă îndepărtez prea mult de la subiect și să spun de ce și ce fel de oameni sunt aceia care ascund lucruri – poate într-un alt articol. Pentru că oamenii ascund foarte bine unele lucruri, nu poți avea toate datele problemei, știi doar că intuiția îți spune că ceva nu este în regulă, dar nu poți demonstra acest lucru pentru că îți lipsesc anumite date. De aceea, vei fi înclinat să crezi că te înșeli și să te îndepărtezi de acea voce interioară care, de fapt, are toate răspunsurile.

Putem să ne imaginăm un iceberg, rațiunea procesează ceea ce vede, ceea ce este la suprafață, dar nu poate vedea situația în ansamblu, tot icebergul, pentru că, așa cum am scris mai sus, ne lipsesc toate datele de analizat, acele date ascunse voit sau din cauza circumstanțelor.

541866180

În momentul în care începi să te îndepărtezi de intuiție și să crezi că poate te înșeli și că poate lucrurile nu stau chiar așa de negru cum le vezi tu, ei bine, mintea îți va furniza mai multe dovezi că te înșeli. Asta este ceea ce face mintea, îi dai o problemă, ea caută soluții ramificate. Până acum este totul foarte clar și logic, nu?

Mintea este un instrument extraordinar, dar și limitat de ceea ce ai introdus în ea ca date. Intuiția, în schimb, este transcedentală, un instrument divin, spun eu, care ne servește ca o busolă pentru toate răspunsurile pe care vrem să le aflăm.

Așa se ajunge la situații confuze și dureroase, atunci când ignori ceea ce simți și lași rațiunea să-ți furnizeze niște răspunsuri pornind de la premise false. Nu spun că trebuie să-ți vezi mintea ca pe un inamic, nu este, dar trebuie să o vezi ca pe un instrument care nu are mereu toate datele problemei.

Revenind la adevăruri simple, atunci când simți că ceva nu este în regulă cu o persoană sau cu o situație, ceva chiar nu este în regulă. Crede-mă pe cuvânt, nimeni nu este atât de nebun încât să se simtă confuz într-o situație clară. Nu mai discredita ceea ce simți!

Știi la ce ajungi când discreditezi repetat ceea ce simți? Ajungi să fii foarte confuz și să nu mai ai încredere în tine. Vei face asta din ce în ce mai mult până când vei ajunge în acea spirală a emoțiilor negative din care vei ieși foarte greu. Iar când ești în această stare, devii vulnerabil și foarte ușor de manipulat. Acum ești dispus să asculți ceea ce simți?

_________________________

Citește și celelalte articole ale seriei Bărbați vs Femei (menu category: Bărbați vs femei)!

Comentează și înscrie-te pentru a primi și alte articole pe e-mail!

Natașa Alina Culea (autoare)

3 thoughts on “Intuiție vs rațiune (Seria Relații: bărbați vs femei)

  1. Pingback: Tot ce trebuie să știi despre bărbați! | by Natasa Alina Culea

  2. Pingback: Cum recunoști un player (seria Bărbați vs femei) | Natașa Alina Culea, scriitoare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s