Blog

Cum să obții ceea ce vrei prin planificare?

Sunt atât de multe cărți de autoeducare, încât mă voi rezuma doar la a-mi expune punctul personal de vedere, unul care m-a ajutat să obțin ceea ce-mi doresc într-un domeniu sau altul. Poate că nu sunt un coach (încă), dar sunt cineva obișnuit să gândească, și nu doar la suprafață. Am văzut cu multă claritate ce se întâmplă cu cei care nu înțeleg această dinamică a planificării și obținerii unui scop stabilit. Iată concluziile mele după ani buni de observație:

1. Trebuie ca obiectivul propus să te reprezinte în esența ta. Dacă vrei să-l atingi doar ca să demonstrezi celorlalți ceva, vei eșua. Încă o dată, intenția cu care pornești la drum este cea mai importantă, este asemenea fundației unei case. Dacă este șubredă, construcția se va prăbuși mai devreme sau mai târziu. Intenția ta (cât de bine se potrivește în viața ta) va fi fundația casei.

2. Contează și cum ai ajuns la destinație, nu doar faptul că ai ajuns acolo. Vreți un exemplu clasic? Kim Kardashian voia să fie celebră. A lansat o casetă video cu ea făcând sex și voilà! Asemenea prietenei ei, Paris Hilton. Problema este că oricât ar încerca acum să-și ridice standardele și să se împrietenească cu persoane care pentru ea reprezintă ideea de standarde înalte, nu reușește. Va rămâne mereu ca fata care a făcut sex public. Trebuie să te mândrești când te vei uita în spate la ceea ce ai obținut, nu să-ți fie rușine sau să-ți ascunzi trecutul.

3. Îți recomand cu multă căldură analiza SWOT. Vei găsi nenumărate articole legate de aceasta și ea se poate aplica foarte bine pe orice alt segment de viață, nu doar în cel al afacerilor. În puține cuvinte, trebuie să definești foarte clar care îți sunt: The Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, însemnând Punctele tari, Punctele slabe, Oportunitățile și Amenințările. Definește-le, completează-le exhaustiv, analizează-le și vezi cum îți influențează planul. 

SWOT analysis business diagram

4. Constanță, constanță, constanță. Să mai insist pe această idee? Îți stabilești scopul și în fiecare zi, fără abatere de la regulă, faci ceva pentru scopul tău. Zi de zi. P-E-R-S-E-V-E-R-E-N-Ț-A.

5. Trebuie să vezi planificarea în ansamblu. Ce vreau să spun cu asta? Nu contează numai ce vrei tu și unde vrei tu să ajungi, dar și mediul în care vrei să obții ceea ce vrei să obții. Gândește-te la jocul de golf. Jucătorul nu trimite bila pe traiectorie directă în linie dreaptă, el ține cont de condiții: unghiul de înclinare al terenului, de obstacole, de direcția din care bate vântul etc. Destul de logic, da?

output_ZFnM8c-405x254

6. Ține cont de etică. Acum veți spune, ce-are etica de-a face cu succesul planului meu? Îți spun imediat ce-are a face, poți avea ceea ce-ți dorești și să nu te bucuri de rezultat. Nu alege manipulările și scurtăturile care te vor măcina după ce ai obținut ce ai vrut. Ca să fii complet împăcat cu tine, iar fericirea presupune această liniște interioară, menține calea dreaptă indiferent de tentații.

7. Ceea ce gândești să se potrivească cu ceea ce zici și cu ceea ce faci. Dacă nu ai înțeles această regulă simplă după care operează universul, mai gândește-te. Scindarea interioară îți va aduce erori majore în obținerea scopului. Un scop clar cu o punere clară în practică înseamnă un rezultat clar. 

8. Nu te împrăștia în prea multe direcții. Nu putem fi buni la toate, iar timpul pentru a realiza aceste lucruri este limitat. Alege doar câteva scopuri, cele care te interesează cel mai mult, și concentrează-te pe ele. Știi ce se întâmplă cu cel care fuge după mai mulți iepuri? 

9. Nu cere sfaturi celor care demoralizează și nici celor care nu au nicio treabă cu obiectivul tău. Am mai spus asta, nu te duci la pantofar să-ți arate cum să gătești. Te duci la bucătar, adică la cel care a obținut deja ceea ce-ți dorești tu, cel care știe cum să ajungă acolo. 

SUCCES!

natasa alina culea scriitoare

Cu mult drag,

Natașa Alina Culea (autoare):

2 thoughts on “Cum să obții ceea ce vrei prin planificare?

  1. Pingback: Reguli de bun-simț pe Facebook | Natasa Alina Culea - scriitoare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s