Blog

Gânduri din mai multe unghiuri

Știu că nu am mai scris de mult timp la secțiunea Blog a site-ului. Unde am rămas? 🙂

Independență? Nu chiar. Nu ne putem îndeplini singuri toate dorințele. Este imposibil să nu ai nevoie de ceva de la cineva. Nu poți să-ți faci singur pantofii, hainele, părul, educația, pâinea etc. Interdependența stă la baza relaționării umane. Un copil nu poate crește singur. Paradoxul psihologic este că cu cât copilul are o relație mai stabilă și mai plină de încredere cu familia/ceilalți, cu atât devine mai independent. Dacă reziști îndeplinirii dorințelor tale de către altcineva, atunci întreabă-te ce anume te temi că se va întâmpla dacă vei înceta să mai faci totul singur. Când vrei să fii independent, ești dependent. De ego și de frică.

Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi împreună. (proverb african)

Bucuria împărtășită este bucurie dublă; tristețea împărtășită este tristețe pe jumătate (proverb suedez)

Oamenii suferă pentru că rezistă să facă ceea ce își doresc să facă. Nu există suferință fără rezistență la ceea ce este. Sau, cu alte cuvinte, credem că se întâmplă ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple, iar ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple, se întâmplă. Totul pornește de la așteptarea a ceea ce ar trebui să fie sau să nu fie. Evident, e mai ușor să controlezi ceea ce ține de tine decât ceea ce ține de altcineva. Suferința durează fix atât timp cât stai în fața unei fântâni seci așteptând să se umple cu apă. Suferința este însoțită de un sentiment acut de singurătate, neajutorare și rezistență la ceea ce este, de „mi se întâmplă doar mie”. De aceea funcționează atât de bine întrunirile pe diverse tematici, precum cele ale Alcoolicilor Anonimi, pentru că tocmai au căzut unii dintre stâlpii suferinței: nu mai ești singur, au și alții probleme.

Suferinţa este un impuls către acţiune (Immanuel Kant)

Frica de suferinţă este mai rea decât suferinţa însăşi (Paulo Coelho)

De ce un singuratic simte mai mult? Fiindcă singurătatea-i suferinţă (Emil Cioran)

Nu trebuie să renunți la ceea ce îți dorești, oricum nu ai cum să nu dorești ceea ce dorești, în schimb, poți căuta să-ți îndeplinești dorințele altfel, cu alte mijloace sau cu alți oameni. Ce se întâmplă când nu poți obține ceea ce îți dorești în singurul fel în care îl dorești? Te vei diviza în două părți antagonice, care vor vedea lucrurile diferit, unul din prisma a ceea ce este și altul din prisma a ceea ce vrea să fie. Este un război pe care nu-l poți câștiga.

Este mai ușor să aprinzi o candelă decât să blestemi întunericul (proverb chinez)

O nevoie este o dorință pe care nu crezi că ți-o poți îndeplini. Fericirea nu înseamnă detașarea de dorințe, ci detașarea de dorințele pe care nu ți le poți îndeplini în singura formă pe care o vrei sau de la cine o vrei. Să te detașezi de ceea ce dorești, în general? Nu cred că la asta s-a referit Buddha. Să te detașezi de rezistență și de a crede că există un singur mod în care poți primi ceea ce vrei. Rezistența înseamnă „a vâsli împotriva curentului”. Așa cum am spus, poți să accepți ceea ce este și să cauți o altă cale de rezolvare sau poți sta în fața unui zid așteptând să cadă. Este posibil să nu o facă niciodată. Ce te ține în fața zidului? Speranța. Speranța că ceea ce este se va schimba. Până nu accepți că ai în față un zid, care nu o să cadă sau nu o să cadă curând, nu te vei urni de-acolo.

Întoarce-ți fața către soare și umbra va fi în spatele tău (proverb din Noua Zeelandă)

Îți ești prieten sau dușman? Câtă compasiune ai pentru ceilalți? Dar pentru tine? Dacă ceri de la tine ceea ce nu ai cere niciodată altora, atunci nu-ți ești cel mai bun prieten. Intervine întrebarea: cu ce crezi că ești diferit de ceilalți, dacă nu ai cere de la ei ce ceri de la tine? Dacă ceri de la ceilalți ceea ce nu ai cere de la tine, atunci nu ești sincer nici cu tine, nici cu ceilalți. Compasiunea merge mână-n mână cu empatia și cu presupunerea binelui în celălalt. Nu poți avea compasiune pentru cineva pe care-l judeci. Poți înceta să judeci sau poți înceta să crezi că ai compasiune.

Dacă vrei ca cei din jurul tău să fie fericiţi, arată-le compasiunea ta. Dacă vrei ca tu să fii fericit, arată-ţi ţie compasiune (Dalai Lama)

Nu lăsa frica să te conducă. Știi când îți este frică de ceva. Vine mereu ca o urgență, o resimți adânc în corp și încearcă să-ți paralizeze celelalte gânduri și opțiuni. Frica este de multe ori anticipativă și vine la pachet cu anxietatea, frica de ceva ce nu este neapărat nevoie să se întâmple. Nu trebuie să fii în pericol real ca să-ți fie frică. Frica nu este, în sine, ceva rău, este doar un mecanism de supraviețuire, dar înțelegerea ei și răspunsul la ea ține de noi.

Tot Dalai Lama a spus că „un adevărat erou este cel care-și învinge furia și ura”. Eu aș adăuga și frica.

Acceptarea termenului de relativism moral. Binele și răul nu sunt concepte absolute, ci dictate de situație și perspectivă. Este facil să spui că tu ai dreptate și că celălalt nu are sau că tu ești un om bun și că celălalt nu este, prea facil ca să fie real. Dacă fiecare ar crede asta despre el însuși, ar cam fi de înțeles de ce nu ne înțelegem sau let’s agree to disagree. Nimeni nu deține adevărul suprem și nimeni nu este absolut bun sau absolut rău. Revin la empatie.

Moralitatea este pur şi simplu atitudinea pe care o adoptăm faţă de oamenii care nu ne plac (Oscar Wilde)

Cum rămâne cu iertarea? Da, aduce liniște și împăcare, dar nu cred că ar trebui forțată. Până la urmă, este locul în care ești în clipa asta, acum, nu te definește pentru tot restul vieții tale. Nu te forța să simți ceea ce nu simți acum. Iartă atunci când poți și nu uita că așa cum tu vrei să fii iertat, așa și ceilalți își doresc asta de la tine. Orice rugăciune începe cu o iertare.

Dacă ierţi, iartă totul! Altfel n-ar mai fi iertare (Lev Tolstoi)

Numai cine n-a ştiut să ierte, nu ştie că poate fi iertat (Ion Buga)

Voi încheia lejer articolul cu un citat al rapperului Wiz Khalifa, pentru noi, pentru că nu avem suficientă încredere în acțiunile noastre:

Până la următorul articol: Să fim mai buni!

2 thoughts on “Gânduri din mai multe unghiuri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s