Natașa, bărbații și psihanalistul

Versuri:

Recitesc mesajul, ce dacă îmi apune soarele… Recitesc…

Poate aflu noi înțelesuri, ce dacă sunt aceleași cuvinte?… Și recitesc…

Ce dacă îți pare rău?

Nu-mi pot lipi lumea la loc, din păreri de rău!

Și care loc? Și care lume?

Mă lași așa, copil abandonat ? – nu te uita cu milă

voi fi bine!

… și dacă nu…, ce dacă?

Azi nu-ți mai trebuie iubirea mea.

Hai să râdem împreună de ce a fost!

– până la lacrimi…

…să lăsăm cortina, peste decorul iubirii,

ce dacă ne-am iubit atât?

smoking alina natasha culea

Fragment din romanul Natasa, barbatii si psihanalistul

Natașa, bărbații și psihanalistul

“Peste trei ore ne apropiem de plajele de lângă Constanța, mirosul algelor și proximitatea mării ne incită simțurile și ne entuziasmează pe amândouă.

Am evitat cu grijă plajele suprapopulate, găsind, către marginea litoralului, un petic de plajă, mângâiat constant de apa foarte limpede. Plaja este cam departe de hotelul la care ne-am cazat în grabă, dar o preferăm, am mai fost și altădată aici.

Apropiindu-ne de plajă, cu gențile doldora în mână, observăm că locul s-a transformat recent și e acum invadat de nudiști. Plaja liniștită și cu vegetație scundă, pe alocuri, oferă acum o privelişte mai interesantă decât am ai fi putut crede, la prima vedere.

Ne scoatem lucrurile din genţile în care organizata Ana pregătise totul cu o seară înainte. Eram obişnuită să car în portbagajul maşinii mele genţile voluminoase, pline cu de toate, ale Anei. Ea era de principiul „atâta timp cât nu le cari în cârcă, mai bine să le ai, decât să le duci lipsă”, un principiu care ne-a fost de folos în multe situații de urgență. Cu siguranță, cu Ana nu duceam lipsă de nimic, era ca un melc care își cară căsuța în spinare.

Mă dezbrac şi alerg repede, prin nisipul fin, către mare, urmată de Ana. Înot în apa verzui-albăstruie, răspunzând chemării ei insinuante, erotice. O las să-mi mângâie pielea înfiorată şi îi inspir cu nesaț parfumul sărat cu gust de lacrimi. Este un sentiment expansiv de nemărginire, valurile ei par valurile vieții mele și eu mă las purtată de gânduri. De când eram acolo? Un sentiment de familiaritate mă îndemna să cred că nu plecasem niciodată din locul acela, care mă ademenea amețitor către uitare. Înotam fără țintă simțindu-mă o creatură a mării, neîmblânzită și sălbatică, iar marea îmi era mamă, iubit și refugiu.

Revenind pe nisip, după ce cu greu am reușit să mă dezlipesc de apa care continua să mă cheme, văd câteva persoane tuciurii moleşite de căldură şi de „dolce far niente”. Sunt goi, cum i-a făcut bunul Dumnezeu. Sunt goi şi relaxaţi, au renunţat la haina transparentă a ipocriziei şi se bucură de ei, se expun dezbrăcaţi de pretexte lângă pietrele gigantice ale acestui colţ retras de plajă. Ei citesc cărţi, nu ziare, ei nu se uită unul la celălalt ca şi cum ar căuta să adopte o expresie voit dezaprobatoare pentru absolut orice lucru pe care l-ai putea spune. Ei nu sunt ipocriţi, ei sunt sinceritatea goală în plenitudinea corpurilor lor. Sunt mai mulţi domni însoţiţi de doamne, majoritatea mai în vârstă – femei pe care eu le numesc, fără rezerve, doamne. Nu haina face o doamnă şi nici manierele false, pretențioase. Ele au aerul de a şti cine sunt, arată acceptarea propriului corp, de aceea nimic nu mai are importanţă, nimic nu mai trebuie demonstrat. Atitudinea lor relaxată pare a spune: nu te poţi ascunde mereu de tine, fetițo!

Îmi arunc privirea departe, către următoarea plajă aglomerată, aflată la aproximativ 500 de metri de noi. Acolo este zgomot, miros de grătare de la terase şi e plin de tipe prețioase, însoțite de tipi gălăgioși, demonstrativi.

Cât de tare mă bucur că nu sunt acolo, mă simt atât de bine printre nudiștii mei, fără a simți neapărat nevoia unei confirmări și a unei etichete.

Două bătrânele intră în apă cu gesturi naive de adolescente și cu chicote de veselie dezlănțuite. Par trecute de șaizeci de ani şi sunt, şi ele, goale puşcă.

– Extratereştri! îmi spune, amuzată, Ana.

Râd şi mă simt iubitoare.

Sunt la plaja mea cu extratereştri.”

 

Fragment din romanul “Natașa, bărbații și psihanalistul” (Alina Natașa Culea)

Natasa Alina Culea

 

 

Plaja cu extratereștri – Fragment “Natașa, bărbații și psihanalistul”

Natașa, bărbații și psihanalistul

Curajul de a fi fericit

“De ce vrem noi să fim nefericiți, de ce vrem neapărat să experimentăm durerea? Poate că totul are sens, iar noi nu suntem niște biete ființe fără capacitatea de a discerne ce ne dorim, poate că drumul către fericire ne presară sub tălpi spini și mărăcini pentru că așa învățăm să ne ridicăm asupra lor, așa învățăm să zburăm. Mereu am zis, pentru a fi fericit ai nevoie de mult curaj, toată lumea știe să trăiască în nefericire, să se complacă în lamentări zilnice și neputiințe. Cred că pentru a afirma cine ești cu adevărat trebuie să îți indrepți coloana vertebrală și să înfrunți valul de opinii necerute ale celor ce s-au obișnuit să stea în rând. Și valul acesta va veni, de asta sunt sigură și nu îmi e teamă, ca atunci când mergi la școală și stii că ai lecția pregătită.”

 

Natasa, barbatii si psihanalistul – Autor: Alina Natasa Culea

Fragment “Natașa, bărbații și psihanalistul“